Новини и събития

 

Раncake day (Ден на палачинката)

С голям ентусиазъм четвъртокласниците, изучаващи английски език,  отбелязаха Деня на палачинката. Той е изключително популярен празник в Обединеното кралство. Датата се сменя всяка година като винаги е във вторник, точно 40 дни преди Великден, и бележи началото на Великия пост.

На този ден на много места по света се организират специални надбягвания. Участниците облечени в карнавални костюми, тичат като държат тиган и подхвърлят палачинка.

Учениците, участващи в Деня на палачинката,  бяха разделени на отбори. Първият отбор трябваше да намери рецепта за най-вкусните палачинки и да изчисли  количеството продукти, необходими за изготвянето им за присъстващите. Вторият отбор също беше изправен пред голямо предизвикателство. Те имаха за задача да приготвят палачинките, като преминат през следните основни етапи – измерване на съставките, миксиране на сместа, запичане и гарниране.

Най-забавната част от празника бе украсяването на вкусните палачинки, подмятането им във въздуха и, разбира се, почерпката.

14 март – Световен ден на числото Пи

Участие в областен конкурс за рисунка със сюжет на чужд език „ГРАФИТИ“, организиран от РУО Силистра

   

21 февруари

ЧЕСТИТ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК

Езиците са най-мощният инструмент за запазване и развитие на материалното и нематериално наследство.
Те укрепват солидарността, въз основа на разбирателство, толерантност и диалог.

7 ФевруариМеждународен ден за безопасен интернет

На 7 февруари 2023 г. отбелязахме международния Ден за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Учениците от група “Дигитален свят” запознаха съучениците си с основните правила за безопасно сърфиране в интернет пространствотоТе изработиха и постер, чрез който напомниха на малки и големи, че освен да се забавляват, трябва и да бъдат внимателни, докато сърфират в интернет.

Мероприятието завърши с кратък тест,  чрез който всеки провери знанията си за правилата в интернет и за опасностите, които съществуват в мрежата.

 

ФУЧ ТЕ сайта
Многознайко
Група -Дигитален свят

Група -Дигитален свят

ВЕСЕЛА КОЛЕДА

 

Дигитален свят >> – презентация

 

 

Хелуин

 

Проект BG05M2ОP001-5.001-0001 „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“

Съгласно  заповед №  РД09-006 от 27.04. 2021 г.  на министъра  на образованието и науката, СУ „Христо Ботев“ – с. Паисиево е включена в проект  №  BG05M2ОP001-5.001-0001 „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“, Дейност 1 –  Закупуване на технически средства за педагогически специалисти и ученици за обезпечаване на образователния процес в условията на кризи.

Доставени са  Лаптопи с ОС Windows: Dell Latitude Education 3190 2-in-1,   преносими компютри Lenovo ThinkPad L14 Gen2  и 2 броя  универсални шкафове за съхранение и зареждане.

В случаите на криза и при преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, за осигуряване на непрекъснат учебен процес, техническите устройства се предоставят за временно ползване на ученици и педагогически специалисти.

Осигурените технически средства се разпределят на учениците, които нямат технически устройства в дома си по следните критерии:

– Ученици застрашени от отпадане от системата на училищното образование или чийто достъп до образование е поставен в повишен риск, поради ниското образователно ниво на родителите/настойниците им и свързаните с това неблагоприятна позиция на пазара на труда и риск от социално изключване;

– Ученици с родителска незаинтересованост, противоречия, конфликти, напрежения и кризи в семейството;

– Ученици с отрицателно въздействие на домашната среда;

– Ученици с функционална неграмотност и ниско образование на родителите и др.;

– Ученици с трудности в усвояване на учебното съдържание, липса на навици за учене;

– Ученици с негативни нагласи към образователния процес, липса на мотивация, голям брой отсъствия и др.;

– Ученици с ниска степен на готовност за училище;

– Ученици с липса на познавателна мотивация, липса на мотивация на родителите за получаване на образование;

– Ученици сираци или полусираци;

– Ученици от етнически малцинства;

– Ученици от семейства с две и повече деца.

 

Концерт

 

Занимания по интереси клуб „ПАЛИТРА“

 

Занимания по интереси клуб „РОДОЛЮБИЕ“

Заповед РД09 – 4982/014.12.2021 година >>

Заповед РД09 – 4814/03.12.2021 година >>

Заповед РД09 – 4813/03.12.2021 година >>

Заповед РД09-4756/30.11.2021 година >>

Заповед РД09-4755/30.11.2021 година >>

Актуализирани-насоки >>

Насоки Covid19 >>

 

2-ри Юни

Дълбок поклон пред Ботев и загиналите за свободата

и независимостта на България!

 

„Пъстър, шарен Великден!“

Заповед Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко>>

Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“ >>

ГРАФИК НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРИЕМАНЕТО НА УЧЕНИЦИ СЛЕД ЗАВЪРШЕН 7 КЛАС >>

ИНСТРУКЦИЯ << ТВОЯТ ЧАС>>

клуб „МЛАД ЖУРНАЛИСТ“ >>

Отчет за провеждане на публични изяви „Минтонет“ на 15.02.2018 година >>

Отчет за провеждане на публични изяви „Математиката в задачи“ на 02.02.2018 година >>

Отчет за провеждане на публични изяви „Математиката в задачи“ на 20.12.2017 година >>

Отчет за провеждане на публични изяви >>

На 07.04.2017г. от 15 часа стадион „Лудогорец” на с.Паисиево събра любителите на футбола. Проведе се приятелски футболен мач между отборите на с. Паисиево- група „Лудогорец” и СУ „Й.Йовков” с. Окорш. Спортната инициатива беше една от планираните дейности по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ За участниците бяха осигурени награди. Срещата съвсем не бе лишена от спортен хъс и емоции и завърши с резултат 2:1 за гостуващия отбор.

Допълнителната работа в часовете предвидени по проекта допринесе много в подготовката на отбора по футбол на СУ „Христо Ботев”.

ОИЦ-Силистра награди малките художници в община Дулово. Голямата награда е за ученичка от с. Паисиево

Областен информационен център – Силистра (ОИЦ) проведе събитие за награждаване на отличените участници в конкурса за детска рисунка в община Дулово. Темата на конкурса бе „10 години България в Европейския съюз“, а рисунки се събираха в периода 10 март – 7 април 2017 г. Поканени за участие бяха всички 10 годишни деца, връстници на пълноправното членство на България в ЕС, от всички основни училища в област Силистра. Експертно жури оцени творбите и предложи за награждаване по 10 участника от всяка община, а във връзка с годишнината, организаторите от ОИЦ-Силистра предвидиха изключително атрактивни награди.

Голямата награда – дрон, отива в с.Паисиево, община Дулово при Симге Ефраим от 3-ти клас в СУ „Христо Ботев“. Вторият в надпреварата, Теодор Тодоров (3-ти клас в СУ „Йордан Йовков“, с.Окорш), ще показва своите снимки на дигитална фоторамка, а третата награда бе за Туче Огнянова (3-ти клас в СУ „Васил Левски“, гр.Дулово), която ще слуша музика на своя нов МР4 плеър. Още 7 деца получиха поощрителни награди – стереослушалки. Събитието бе съпътствано от изложба на всички рисунки, а всяко дете получи индивидуална грамота за участие. Д-р Юксел Ахмед, кмет на Община Дулово, и г-жа Доротея Тотева, заместник – кмет „Хуманитарни дейности“ в Община Дулово, се включиха в награждаването и поздравиха децата за участието им. Поради отсъствието на децата от с.Паисиево, д-р Ахмед прие наградите им и обеща да ги покани на специална среща в Община Дулово за връчването им.

Г-жа Доротея Тотева, бивш учител и заместник директор на ОУ „Христо Смирненски“, разказа за проекта, по който е ремонтирано училището и призова децата да го пазят и да ценят приятната обстановка, в която учат.

Млади таланти от групите по интереси по проект „Твоят час“ бяха подготвили богата изложба от рисунки и предмети, а учениците от група „Гражданско образование“ представиха постери на тема „Европейски съюз“ и разказаха за предстоящите си идеи и инициативи.

На разположение на всички посетители бе изнесена приемна на ОИЦ-Силистра, която предоставяше информационни материали и отговори на въпроси по отворени и предстоящи процедури за кандидатстване с проекти по Оперативните програми в България.

Конкурсът се провежда в рамките на национална кампания на Мрежата от Областни информационни центрове в България под надслов „ЗАЕДНО за Европа“.

 

Официалното връчване на наградите от ХVII Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”.

В направлението за рисунка, единствената отличена от Североизточна България /от 936 рисунки в конкуренцията на ученици от художествените гимназии и обединени детски комплекси от гр.Варна ,гр.София, гр.Пловдив,гр. Казанлък/ беше ученичката Гизем Тахсинова от СОУ „Христо Ботев” с.Паисиево с художествен ръководител г-н Сечкин Хаджъсюлюш.

Наградите бяха връчени от патрона на конкурса – първият български космонавт- генерал Георги Иванов.

Две поредни години Гизем печели първо място в конкурса за рисунка на карнавала „Златното магаре” в гр.Дулово.

-Сечкин Хаджъсюлюш-„Няма нищо случайно, всичко е закономерно и подредено! След много труд неминуемо ще последва и резултат”.

Това е трета национална награда спечелена от учениците на СОУ „Христо Ботев” за 2015 г.

Резултати има, защото има и проявен интерес и разбиране от страна на училищното ръководство в лицето на г-жа Юлвие Рафи.

На 27 април 2015 г.се отбеляза традиционния за училището ни Ден на природните науки, който тази година тази година протече под надслов „Животът е химия, химията е живот“. В мероприятието участваха ученици от всички класове, които изучават химия и физика. Гости на мероприятието бяха училищното ръководство, част от педагогическия персонал и много ученици.

Програмата беше богата и разнообразна. Отбелязването на деня започна с рецитал в чест на великия руски учен и създател на Периодичния закон и Периодичната система Дмитрий Иванович Менделеев, рецитала беше съпроводен с „Лунната сонатана‘‘ Бетховен и снимки на Менделеев, които се прожектираха на екран, това допълнително вдъхнови гостите.

Мелис Енвер от 12 клас прочете есе на тема „Животът е химия, химията е живот“

Проведе се оспорвано състезание между отборите „Айнщайн“ и „ Менделеев“. Състезателите от двата отбора Тахир, Емре, Айгюл, Йозлем и Серкан, Селин, Гюрай и Гюлчин мислеха над 10 задачи – експериментални, изчислителни и логични. Отбор „Айнщайн“ победи, за загубилия отбор имаше утешителни награди.

Интерес и вълнение предизвикаха химичните демонстрации „ ХИМИЧЕСКИ КОКТЕЙЛИ“ и „КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ МЛЯКОТО ВЪВ ВОДА И ВОДАТА В МЛЯКО“ умелият демонстратор Нелин Недрет получи различни по цвят „ коктейли“ смесвайки различни химични вещества, получи една чаша „мляко“ смесвайки две чаши „вода“и после водата превърна отново в “мляко“.

Алпай от девети клас ни показа как може да запалим спиртна лампа без кибрит по два различни начина, което предизвика голям интерес в публиката, той предизвика и изригването на „вулкан“ в класната стая.

Гюрай демонстрира статично електричество и обясни, че няма нищо не обикновено в това от време на време да ни „бие“ ток докосвайки различни предмети, и че това всъщност се дължи на натрупване на електрични заряди в предметите. По силните ученици премериха сили с атмосферното.

Мероприятието беше изпълнено с емоция и следено с интерес , водещата Айджан от 11 клас се справи отлично с поставената и задача. Инициаторите на този ден Г–жа Мергюл Али и Г-ин Йозджан Талиб, ни изненадаха и разнообразиха един наш следобед , предизвиквайки в нас интерес към преподаваните от тях учебни предмети.

Училищна изложба в художествената галерия в град Силистра